Érvek és ellenérvek Tajti Mátyás ügyében, de meghívót nem kapott a fiatal játékos

2015. szeptember 10. 21:42:06  nyomtatási kép
A Barcelona fiatal magyar légiósa, Tajti Mátyás nem kapott meghívót az U19-es válogatott Eb-selejtezőre készülő keretébe. Az ügy kapcsán a támadó édesapja, Tajti József is megszólalt, aki elmondása szerint már a nyáron érezte, hogy Bernd Storck egyáltalán nem számol fiával, és úgy véli, a német sportigazgató nem nyílt lapokkal játszott, csak kapóra jött kifogás volt, hogy a katalán klub nem engedi el a középpályást.

A Barcelonában játszó, 17 éves ígéret, Tajti Mátyás hétfőn a közösségi-oldalán jelentette be, hogy Sören Osterland szövetségi edző nem postázott neki meghívót az U19-es Európa-bajnokság selejtezőjére. A nagy port kavart hír után Bernd Storck sportigazgató elmondta, hogy az egyébként kora szerint még csak U18-as válogatott játékost négyszer is hívták edzőtáborozni, de a katalán klub egyszer sem engedte el, így pedig nem tudták beépíteni a korosztályba - számolt be az utanpotlassport.hu.

Az ügyben az oldal megszólaltatta a Puskás Akadémia volt szakmai igazgatója, Tajti Józsefet is.

- Meglepődve olvastam Storck szavait. Fiam nem azért írt a közösségi oldalra, hogy üzenjen és párbeszédet kezdeményezzen a médián keresztül, hanem mert azt a levelet kapta az MLSZ munkatársától, hogy mivel a most zajló edzőtáborozáson nem vesz részt, nincs az U19-es utazó keretben. Ez nyilván nagyon rosszul esett neki, de csak a társainak szeretett volna sok sikert kívánni.

Tajti elmondta: a fiát valóban négyszer hívták a válogatottba a felkészülés alatt, de ebből kétszer saját korosztályába, az U18-ba. Az apa szerint ráadásul utóbbiba éppen akkor, amikor onnan a legtehetségesebbek az U19-esekkel szerepeltek felkészülési mérkőzéseken: Ez szerintem azt jelenti, hogy Storck úrnak esze ágában sem volt Matyit az Eb-selejtezőre készülő csapatba építenie - nyilatkozta.

A következő két U19-es összetartásra viszont már megkapta a meghívót.

- Talán a csehektől elszenvedett vereségek hatására. Először akkor, amikor a Barcelona U19-es csapatával Budapesten szerepelt a Kocsis Sándor Emléktornán, és gólkirály lett. Talán Osterland szövetségi edző úr is kilátogathatott volna a tornára, ne adj’ isten beszélhetett volna Matyi edzőjével, ha valóban számít rá. De ez nem történt meg. A második meghívó a mostani összetartásra érkezett, amikor is két bajnoki mérkőzés között nem engedte el a Barça - mondta el Tajti.

Az apa úgy látja: így is lett volna elég idő beépíteni fiát a csapatba.

- Szeptember 13-án kezdődik a közvetlen felkészülés, az első mérkőzést pedig csak 18-án rendezik. Matyit arra az öt-hat napra is elengedték volna már, amit fel lehetett volna használni a beépítéséhez. A felnőtt válogatottba is több olyan játékost meghívott a szövetségi kapitány a románok elleni meccs előtt, aki korábban nem volt a keret tagja. Például a Belfastban már pályára is lépő Nagy Ádám sem, mégis remek teljesítménnyel rukkolt elő. Ez alapján más is képes lehet arra, hogy rövid idő alatt elsajátítsa a gyakorolt taktikát. Igaz, hogy a többiek most együtt gyakorolnak, de Matyi sem nyaral: a Barça korosztályos gárdájával edz nap mint nap, készül a hétvégi mérkőzésre - fogalmazott.

Tajti szerint az sem feltétlenül igaz, hogy Matyi ne ismerné ennek a korosztálynak a játékosait.

- Sőt! Jobban ismeri, mint a szövetségi edzők bármelyike, hiszen a Puskás Akadémián és a Ferencvárosban a keret nagy részével évekig együtt játszott, illetve számos nemzetközi mérkőzésen is részt vett. Összességében nekem már a nyári felkészülés során is világossá vált, hogy a német sportigazgató nem számít Matyira. Kapóra jött neki, hogy nem engedték el, és hivatkozhatott erre.

Végül leszögezte: tisztában van vele, hogy minden edzőnek szíve joga eldönteni, kit hív be, hiszen az eredményt rajta kérik számon.

- Amellett minden játékosnak megtiszteltetés a válogatottban pályára lépni, legyen az bármelyik korosztály, hiszen a hazáját képviselheti. Ez igaz Matyira is. Távol az otthonától mindig boldogan megy haza, hogy találkozzon a társaival és a barátaival. Mindig büszke volt, ha számították rá a csapatban. Ez nem változott meg, és nem is fog. Viszont azt szeretném, ha mindenki nyílt lapokkal játszana, és a döntéseit felvállalná. Hiszen itt arról van szó, hogy a stáb más játékosokkal akarja kiharcolni az elitkörbe jutást. Ez az edzők felelőssége, abba senki nem szólhat bele. Őszintén kívánok eredményes szereplést a csapatnak, mert a magyar labdarúgásnak minden sikerre szüksége van. A magunk részéről ezzel lezártnak tekintjük az ügyet - zárta a nyilatkozatot. (Forrás: utanpotlassport.hu)

Forrás: csakfoci.hu (Fotó: origo.hu)

HETI TOPVIDEÓK
  HETI TOPHÍREK
   sortav
   sortav
   Hibás adatbáziskapcsolat.
   A hibás sor: select id,video_nev,video_kat,utolso,megnezve from video where oldalid='1' and felvive<'2019-05-24 05:05:29' order by felvive desc limit 0,30
   A hibaüzenet:Unknown column 'video_kat' in 'field list'